Hva er Osteopati?

Osteopati er en behandlingsform som ser på kroppen som en helhet. Dette betyr at de ulike kroppsystemer fungerer i en sammenheng. Dette skjer gjennom direkte og indirekte mekaniske forbindelser som muskler, leddbånd og bindevev/fascia og nevrologiske forbindelser. De ulike kroppslige væsker som lymfe, blod, cerebro-spinalvæske har også en veldig viktig del i hvordan en osteopat jobber med kroppen.

Kroppen klarer ikke alltid å reparere seg på egenhånd

Kroppen har en unik evne til å reparere og opprettholde balansen i vitale funksjoner. Hvis vi skader oss vil kroppen sette i gang en kaskade av forskjellige reaksjoner for å hjelpe oss til å bli friske igjen. Stort sett er kroppen vår i stand til og gjøre denne prosessen helt uten vår hjelp, men noen ganger trenger den en hjelpende hånd for å klare å gjenvinne balansen.

Osteopatisk medisin har utviklet måter å diagnostisere, behandle, følge opp og forebygge funksjonell kroppsproblematikk. En osteopat jobber med manuelle teknikker for å gjennoprette den ubalansen som har oppstått.

osteopati-1Osteopati for alle

Osteopati er en av de eldste manuellmedisinske behandlingsformene. Denne behandlingsformen er godt egnet for pasienter i alle aldre.

Bindevevet får spesiell oppmerksomhet

Osteopati bygger på medisinske fag som anatomi, fysiologi, biomekanikk og patologi. De fleste pasientene som kommer til osteopatisk behandling har smerter og/eller plager fra muskel-/skjelettsystemet. Osteopaten er spesielt interessert i å finne årsakssammenhenger til dine plager. Osteopaten behandler derfor ikke bare muskler og ledd, men også bindevevsnettverket i kroppen. Bindevevet omslutter alle strukturer i kroppen som muskler, ledd, knokler, indre organer, blodårer, lymfeårer og nerver. Bindevevet danner glideflater mellom strukturene og overfører biomekaniske krefter. Osteopaten kan derfor også behandle andre steder på kroppen enn kun der smerten føles.

Hva behandler en osteopat?

Osteopati er en trygg og effektiv behandling får akutte eller kroniske smerter i hele kroppen – rygg, nakke, bekken, hofte, kne, ankel, hode, mage, bryst, skulder eller arm.

Osteopati er veldig effektivt ved plager som

Hodepine, lumbago, prolaps, ischias, bekkenløsning, whiplash, betennelse i albue eller skulder, svimmelhet, stivhet, halting, dårlig balanse, utbrenthet, nummen følelse, halsbrann, urinveis-, luftveis eller fordøyelsesplager og kolikksmerter hos barn, for å nevne noen.

gravidOsteopati kan også hjelpe spedbarn, barn og gravide

Behandling kan hjelpe gravide med å få optimal kroppsfunksjon og riktig balanse gjennom svangerskapet. Osteopati kan være svært effektivt ved behandling av svangerskaps relaterte plager som bekkenløsning, ryggplager, sure oppstøt, hemorroider, for å nevne noen. Behandling kan også ha positiv virkning på fosterets posisjon i livmoren.
For fosterets del er svangerskapet og de første leveårene er det perioder der kroppen må være i stand til å takle store endringer og tilpasse seg den utviklingen som foregår.

Hvor mange behandlinger trenger du?

Osteopati er pasientfokusert, noe som betyr at behandlingen er rettet til deg som enkeltperson. Din osteopat skal kunne gi deg en indikasjon etter ditt første besøk. For noen akutte smerter kan en eller to behandlinger kan være alt som er nødvendig. Kroniske tilstander kan trenge løpende vedlikehold. Et gjennomsnittlig forløp er fire til seks behandlinger. Men det kan variere veldig.

 

Osteopati og øyelidelser

Som kraniell osteopat jobber vi med hele kraniet og kan derfor også ha en positiv påvirkning på forskjellige øyne lidelser.

Vi er trent til og kjenne en subtil og rytmisk forandring i formene som kommer frem i kroppen. Dette kalles “involuntary motion” eller ufrivillige bevegelser, dvs en bevegelse som er der fra vi var fostre. Kraniet er satt sammen av 26 ben som er veldig nøysomme satt sammen med små ledd. Under denne rytmiske form forandringen skifter kraniet fasong får og kunne imøtekomme den ufrivillige bevegelsen som skjer med kraniet og hjernen. Denne rytmen er ikke bare i kraniet men i hele kroppen, og er en vesentlig del av vår kropps evne til og holde seg frisk og restituere seg etter skader eller påkjenninger. All påvirkning av kroppen kan blokkere eller redusere denne rytmen. Dette kan lede til et vidt spekter av varierte problemer både i hode og resten av kroppen.Ved og kommunisere med denne “involuntary motion” i de forskjellige vevene i kroppen kan en osteopat kjenne om kroppen er i optimal helse eller om det er noen som forhindrer denne rytmiske bevegelsen i og komme til i hele kroppen.

Øyehulen (bena som sitter rundt øyet eplet) er satt sammen av 7 av kraniet ben og for at drenasjen fra øye skal fungere på best mulig måte må alle disse bena kunne bevege seg sammen. Når dette fungere som det skal så blir det en veldig god vaskulær utveksling som gir næring til alle strukturen som har med øyet og gjøre. På disse bena sitter også feste til de 12 musklene som gjør at vi kan bevege øye eple.

orbit

Øye er en forlengelse av hjernen. Membranen som sitter rundt nervesystemet sitter også rundt den optiske nerven og blandes med sklera i øye. Som i resten av kroppen kan det sitte mye spenninger og stress her som kan ha en stor påvirkning på funksjonen av øyet og strukturene rundt. Press på de involverte nervene i syns banene kan påvirke evnen til å se på riktig måte. Det kan også oppstå koordinasjons problemer får øynene hvis det et svakt press på de områdene av hjernen som kontrollerer øyemusklene. Hodepine og traumer til kraniet vil innvirkning på kraniet bena og membranene som kan ha en direkte effekt på synsnerven og øyeeplet.

Effekter av behandling

Prinsippene bak osteopati er å gjenopprette balansen i kroppen. En god helse er ikke bare fravær av sykdom eller smerte, det er en tilstand av balanse og harmoni mellom kropp og sinn. Så ved og gjenopprette balansen i og rundt øynene vil det være med på og redusere den fysiske belastningen på hodet, nakke, skuldre, rygg og faktisk hele kroppen. Så gjennom osteopatisk behandling vil dette bidra til å løse kroniske spenninger i kroppen.

Trenger jeg en henvisning fra legen?

En formell henvisning fra fastlegen din ikke er nødvendig. De fleste pasientene kommer på eget initiativ. Behandlingen er ikke refunderbar fra NAV.
Er osteopatisk behandling autorisert av norske helsevesenet?

Osteopati er per i dag ikke autorisert av det norske helsevesenet. Norsk Osteopatforbund er aktiv i prosessen for å få faget anerkjent og godkjent.

spedbarn osteopati-2 osteopati-3

Kraniell Osteopati

Hva er kraniell osteopati?

Alle kranielle osteopater er utdannede osteopater. De bruker kranielle teknikker som man må ta etterutdanning for å lære. Som med osteopati, er kraniell osteopati også en form av holistisk terapi med mål om å gjenopprette kroppens balanse gjennom subtile palperinger og effektive manuelle teknikker.

Behandler kraniell osteopati kun problemer med hodet?

Nei. Selv om navnet impliserer dette så kan kraniell osteopati behandlet hvilket som helst problem hvor som helst i kroppen. «Kraniell» refererer til at behandlingen inkluderer strukturene inni hodet i tillegg til resten av kroppen.

Hvordan virker det?

En kraniell osteopat bruker forsiktige palperinger for å evaluere de subtile bevegelsene av knoklene i hodet, ryggraden, bekkenet, armer og ben. Man vurderer også hinnene rundt hjernen og sentralnervesystemet, i tillegg til flyten av cerebrospinal væsken. Der det måtte finnes noen form for avvikende spenninger, bruker den kranielle osteopaten lette teknikker for å hjelpe kroppen tilbake normal funksjon (homeostase).

Hvem kan få behandling av en kraniell osteopat?

Alle. Gravide, babyer, barn med spesielle behov, eldre, alle typer idrettsutøvere, yoga/pilates instruktører, personlige trenere, dansere, sangere osv.

osteopati-5 osteopati-4

Hva skjer når du kommer til en kraniell osteopat på første behandling?

Den medisinske historikken og kliniske undersøkelsen er den samme som hos en vanlig osteopat. Behandlingen foregår med pasienten liggende på ryggen. Den kranielle osteopaten tilnærmer seg forsiktig forskjellige deler av kroppen; hodet, ryggen, korsbenet og andre steder med fremtredende smerte eller dysfunksjon. Det er en fordel med klær som ikke er lette og komfortable.

Gjør det vondt?

Behandlingen er mild, som er grunnen til at så mange gravide, nyfødte og pasienter med traume (fysisk eller emosjonelt) går til kranielle osteopater. Pasienten sovner ofte i løpet av behandlingen.

Hvor lenge varer behandlingen og hvor mange behandlinger trenger jeg?

Første behandlingen varer en time, oppfølgende behandlinger ca 45 min. Noen tilfeller tar bare to eller tre behandlinger. Mer alvorlige og langvarige problem krever som oftest flere behandlinger. En osteopat vil forklare og skissere diagnose og prognose med pasienten etter første behandling. På grunnlag av dette vil man få en indikasjon på hvor mange behandlinger som man må regne med.